Подготовка за реставрация на мека мебел

Когато решим да раставрираме една мека мебел трябва да имаме в предвид следните неща:

Първо трябва да се свали старата тапицерия без да се нарани дървото, после да се обработи дървената част (третиране за дървояди, ако има такива, подготовка на дървото за лакиране, ако се налага такова и лакиране) и след това да се тапицира. След като се свали старата тапицерия трябва да се огледа внимателно за счупвания и проблеми по пълнежа. Най-важни са коланите по седалищните части и пълнежа над тях. Деветдесет процента от проблемите на старинните мебели са точно там.

Реставрация на подлакътниците и седалките

Подлакътниците са на второ място. Смяната на коланите под пружината на седалката не е проблем, но самата пружина отгоре може да е счупена и това да наложи смяната и. Съществуват няколко вида пружини:

  • Чашковидни – само в старинните мебели, като те са и най – здрави.
  • Бонел – стоманизирана рамка оплетена стоманизирана тел.
  • ЕПД – състояща се от стоманизирана рамка и поставени вътре множество чашки захванати помежду си със спирала,отгоре и отдолу.

Трябва да се знае, че само от първият вид пружини подлежи на частична смяна или затягане, ако разполагате с резервни чашки, разбира се и то на нужната височина. Останалите два вида се сменят изцяло, тъй като ремонта им е невъзможен. При реставрацията на мека мебел над пружината се поставя зебло, за да се предотврати бързото протриване на следващите материали. След това се залепва и обшива вложката, така нареченото кокосово влакно, после дунапрен, полиестерна вата и дамаската накрая.

Шнур или габъри за реставрация на мека мебел

При реставрацията на някои старинни мебели има шнур, при други габъри. Много често е възможно да се смени един вариант с друг. Зависи от вкуса и от плата или кожата. На кожата винаги се поставят габъри. На дамаската всичко подхожда.

Шнур

Ако сте избрали вариант с шнур трябва да занесете парче от плата на човека, който ще произведе шнура, заради цвета. Има и готови ширити за лепене, ако модела е подходящ. Преди да поръчате шнур трябва да знаете колко метра са необходими, дебелината също е важна и начина по който ще се постави, дали ще се закове, залепи или зашие. Това ще ви каже вашият тапицер. Относно цветовете, вариантите са невероятно много. Изборът е изцяло ваш. Затова вие лично трябва да поръчате шнура. Винаги се вземат поне 2 метра повече.

Габари

Положението с габърите е по-сложно. Първо е трудно да се намерят по магазините, защото почти никой не ги предлага. Рядко се купуват и затова няма регулярен внос. Ако все пак откриете, трябва да знаете, че са важни големината и дължината на щифта. Цвета и шагрена са по ваш избор.
Винаги съветвам клиентите си да изберат шнур по възможност пред габърите, защото е по -щадящо към дървото.

И накрая и не на последно място избора на майстор е изключително важен. Реставрацията е бавен и скъп процес и на никой няма да е приятно да вложи много пари и време в нещо, което не се е получило според очакванията.