Претапициране

Всеки от нас е имал в домът си стари мебели и когато се стигне до там, че те да изглеждат прекалено зле, започваме да се чудим какво да ги правим. дали да ги претапицираме или да ги изхвърлим, или подарим?

Проблемът с изхвърлянето не е малък и не е за препоръчване да се прави просто така, пред входа, особено когато вали дъжд. Можем да дадем нов живот на старите си мебели и те да продължат да ни служат както досега. Съществуват начини да се придаде по-съвременна форма на модела, така че да ни зарадва с чисто нова уникална визия.

Избор на тапицер

Ако решите да претапицирате пред вас стои въпросът кой ще го направи и за колко пари?

На първият въпрос мога да отговоря, че който го може, го прави, който не може, учи другите как да го правят. Това е шега 🙂 Просто има голям избор от майстори, а решението е ваше. Относно средствата, които ще са необходими по въпроса ще кажа следното: Никога не избирайте прекалено евтина оферта, защото е твърде съмнително една мебел пред изхвърляне да може да се възстанови за без пари. Евтиното винаги излиза по-скъпо.

Понякога попадам на мебели, претапицирани и ремонтирани от други „майстори“. Когато отворя седалката на канапето например, (защото седалките са най-уязвимите на амортизация части), вътре съм виждала стоманизирани пружини вързани с капронов конец и какви ли не странни предмети за пълнеж на пропадналите места.Това е просто ужасно. Сега вече знам, защо някои оферти са по-ниски от моята – просто вътре няма нищо, което да струва пари.

Съветвам винаги, когато претапицирате с ремонт меката си мебел да проверявате лично как се движат нещата при майстора или, ако нямате тази възможност, да се информирате чрез снимки за всяка една стъпка в изграждането на пълнежа.Така ще бъдете наясно за какво плащате.

Също много важен момент е да изисквате старата си дамаска, не за друго, а защото много от майсторите не желаят да положат необходимите усилия да направят това. Смея да кажа, че това е най-трудоемката част от цялото претапициране, а понякога, когато мебелите са твърде стари, и най-мръсната.

След като се приключи с разтапицирането на мебелите идва ред те да се обезпрашат. Това е нещо задължително. За съжаление не знам някой да го прави. С прахосмукачка или чрез издухване с пистолет, няма значение. Изисквайте го! Ако мебелите ви са с пружини на седалищните места и те са здрави, трябва да сте сигурни, че коланите под тях също са здрави. Това става чрез снимки. Ако коланите са започнали да се късат те трябва задължително да се сменят. За да се случи това трябва да се отстрани целият горен пакет от пружина и други пълнежи, нещо, което често се пропуска. Да, би било по – евтино, но не е професионално.

Ще си кажете, ами то може да излезе твърде скъпо. Да, може. Но едно мога да кажа със сигурност. Ако ремонта и претапицирането се направят професионално и с нужните материали една мебел може да живее 20 години и повече, а това е желанието на всеки човек – да не се занимава скоро със същият проблем.

Дамаска за претапициране

Относно избора на дамаска – има скъпи и много евтини. Понякога се случва, скъпата дамаска да не оправдава цената си. В движение нещата може да не се развият според очакванията ви. Виждала съм много красиви и скъпи дамаски да остаряват визуално за кратко време и просто да „ловят“ всякяква мръсотия от въздуха. В този ред на мисли, не най-скъпото е най-хубаво задължително. Когато се избира дамаска трябва да се гледат няколко неща. Ширината, например, е важна също във връзка с метража, който е необходим. Два до пет сантиметра се случва да са от особено значение дали да вземете 5 или 10 метра от дадена дамаска, което не е за подценяване. Понякога майсторите злоупотребяват точно с този елемент при образуването на цена за претапициране.

Друго, което трябва да се гледа при избора на дамаска е дали може да се почиства лесно, дали има основа, дали има райе или някакви едри фигури, които трябва да се спазват (това е във връзка с метража, който е необходим), дали се разбрида при разрез (това не е за подценяване), състава на плата и дали подлежи на излагане на слънце, ако помещението е слънчево или ако ще правите калъфи, които да могат да се перат без да се свие материята. Добрият тапицер ще ви насочи във всичките тези неща, дори и без да го питате.Това е негово задължение, той също като вас трябва да е заинтересован всичко да се получи добре.Това ще се отрази добре и на неговият имидж все пак. Няма човек,който да бъде доволен от услуга и да не сподели това с приятели или колеги.

Винаги се радвам някой клиент да звънне след много години и да каже – „Здравей, още ли работиш това? Знаеш ли дивана не и мръднал, но вече ми омръзна този цвят…, мисля и ремонт да направя вкъщи…“ Това е най-хубавото, което мога да чуя. Някои хора питат за кожа, естествена или изкуствена, има значение. За предпочитане, разбира се са естествените кожи, но от реномиран производител или вносител.Те са относително скъпи, но се изплащат във времето, първо, защото са красиви и доставят удоволствие като усещане и второ защото са в пъти по-дълготрайни.

За справка, например, един средно голям холов ъгъл със средна сложност, претапициран с дамаска среден клас би струвал 700 лева като крайна цена. Респективно с изкуствена кожа, ПВЦ или полиуретанова, като първата е с цена около 8-12лв./м., а втората 16лв./м.. Когато остарее една полиуретанова еко кожа, тя започва да се бели на люспи и е доста неприятно. Ако е ПВЦ се напуква като гръмотевица и ръбовете и стоят твърди, а кройките се деформират понякога до неузнаваемост.

Естествената кожа се купува на бройка и на квадратни метри, както е одрано животното. Има телешки кожи за мебели, които са по-тънки – около 0,1 мм. и размерите им са от 2 до към 4-5 квадратни метра. Винаги е по-изгодно да се закупи по-голяма кожа, защото тогава фирата е по-малка. Икономия може да се направи комбинация с изкуствена кожа, която да е по възможност същият цвят или много близък. Може и контрастен, ако модела разрешава да се изпълни в два цвята.Тогава претапицирането на холовият ъгъл би струвало около 1500-1800лв. като зависи от броя кожи и цената за един квадратен метър, като тя е от 36 до към 60лв..

За да се разбере колко метра дамаска или еко кожа е необходима за претапициране, трябва да се направи разкройка на всички детайли върху лист хартия. Взима се под внимание материала, с който ще се претапицира. Има дамаски, като плюш например, които имат хав (глади или роши в една посока, светлее или тъмнее). При този вид платове, всеки детайл трябва да се премери и нанесе на листа с посоката, в която ще бъде скроен. Не мисля, че човек без опит може да се справи с тази задача. Ако все пак решите сами да купите дамаската или кожата по-добре е преди това да се посъветвате със специалист.

Много тапицери желаят да работят със собсвени материяли по обясними причини. Аз винаги казвам, че може и с материал на клиента, стига да бъде подходящ. За справка като разходна норма ще дам следните примери:

  • За холова гарнитура, състояща се от триместно канапе, два броя фотьойли и две табуретки ще са необходими около 15-18м. дамаска.
  • За холов ъгъл, състоящ се от две части /ляв и десен/, ще е необходима 13-18м. дамаска или еко кожа.
  • За триместен диван – 6-9м.
  • За двуместен диван-5-7м.
  • За фотьойл-4-6м.

Цена за труд за претапициране

Цената за труд всеки майстор си я определя сам. Аз правя това като взема под внимание сложността на модела и колко време ще ми отнеме да го направя. Не е за пренебрегване факта, дали вече е претапицирано веднъж и как е направено. Много майстори не свалят старият плат, защото ги мързи да го  вадят кламер по кламер.

Друго много важно нещо е дали е запазена първоначалната кройка или просто е загънато някак си.Случвало се е да откажа да претапицирам мебели от двата гореспоменати вида или да кажа по-висока цена. Бъдете внимателни в избора на майстор. Винаги искайте да видите на снимка нещо, което е правил самият той. Доста тапицерски ателиета със съмнителна репутация слагат снимки в сайтовете си, взети от всевъзможни места, дори от магазините за мебели.Това винаги личи. За фон на моите произведения използвам моята собствена работилница или в краен случай дома на клиента, ако се сглобявя на масто.

Последно ще кажа за претапициране на столове. Ако те са тип – кухненски, винаги е добре да се смени дунапрена на седалките, ако са ползвани над 4 години. Разходната норма е от порядъка на 0,60м. дамаска или еко кожа за един или два стола, в зависимост от това дали има гръб или е само седалка.Труда за претапициране е около 10-50лв за един стол. Офис столовете понякога не си струва да се претапицират, защото те се намират на много ниски цени в магазините, а понякога са и доста сложни за изработка. Отделно дунапрена на седалката и подлакътниците (ако има такива) са за смяна и когато се калкулира крайната цена тя е като тази в магазина.

В случай, че във вашия дом имате мебел, която ви е скъпа и любима, но вече е увехтяла и искате да и вдъхнете нов живот, не се колебайте да се обърнете към нас за претапицирането й. Ние ще поемем всички съпътвстащи дейности – транспорт, дамаска, работа, връщане, сглобяване и ще бъдем до вас за всеки въпрос, който ви изникне.