С какво да претапицираме столовете си

Най-често столовете се претапицират с кожа, естествена или изкуствена, защото по прицип столовете се използват по-често и ако се използва дамаска, тя бързо ще се зацапа и ще остарее визуално. Кожата обикновено има по – кратък живот във времето, но за сметка на това може да се почиства лесно и по този начин красивата визия ще се съхрани за дълго време.

Ако при претапицирането на столове се използва дамаска, то тя трябва да е с относително високо качество и по-висок коефициент на изтриваемост. Ако е на райе, каре или едри цветя са необходими повече метри, за да се спази шарката. В този случай задължително трябва да попитате вашият тапицер колко метра ще са необходими. Който и вариант да изберете трябва да знаете, че кожата остарява и започва да се разпада след около 3-4 години, но може да се почисва лесно. Дамаската, колкото и да е здрава, може да се изцапа непоправимо още на следващия ден.

Смяна на пълнежа при претапициране на столове

Препоръчително е при всяко претапициране на столове да се сменя пълнежа на седалката, ако той е тънък или е само дунапрен поставен на плоскост ПДЧ. Най-често фабрично се залага на 2-3 см.дебелина и много ниско качество. Аз бих препоръчала и по-дебел заради комфорта, стига визията да го позволява и с по-голяма плътност.

Има и столове, които изискват определен вид шевна машина и специален вид дебела кожа. Те не могат да бъдат претапицирани от средно статистически тапицер, защото са правени в заводски условия със специална машина. В такива редки случаи не отказвам поръчката, а предлагам варианти, за да се спаси стола. Визията наистина ще бъде различна, но в никакъв случай няма да бъде грозно.

При реставрация на столове вижте статията за реставрация на мека мебел.