Когато желанието ви е да имате мебели с калъф, трябва да вземете под внимание следните неща:

Захващане на калъф за диван, футьойл или друга мека мебел

Калъф не може да се направи на всяка една мебел. Той трябва да се измисли. Начина на захващане е от решаващо значение. Ако няма как да се захване за основата, особено на ъглите, няма да бъде удачно да се прави калъф, защото при всяко сядане ще се свлича и ще бъде особено дразнещо с течение на времето.

Дамаска за калъф за мебели

Избора на дамаска не е за подценяване. Трябва материята да бъде максимално олекотена, за да може да се пере. Да не се свива при пране и да не губи цвят. Също така, ако дамаската се разбрида, трябва да се мине на оверлог задължително. Когато дамаската има основа, тя не трябва да бъде памучна, защото също ще се свие при пране. Малко производители дават точен състав на дамаските и трябва сами да разгадаем състава им. Това може да стане като изгорим със запалка едно парче по края. Ако то тлее, това означава че има памук и не е подходящо за калъф. Трябва да се топи с ярък прамък. Това означава сто процента синтетика и материята е подходяща за калъф.

Подновяване на калъф за мебели

Ако калъфа вече съществува и само трябва да се поднови, трябва да се вземе под внимание дали е бил изпиран някога и дали е претърпял свиване при прането. Ако има деформации, те трябва да се отбележат още преди да се свали калъфа, за да може да се коригира при кроенето на новия калъф. Добре е старият калъф да се свали от мебелите от майстора, който ще изработи новия. Той най-добре ще види проблемните зони и ще ги коригира, когато крои новите калъфи.

Съществува и друг проблем. Когато е деформиран пълнежа. Ако е дунапренена възглавница е желателно да се смени дунапрена. Обикновено на всеки 7-8 години това е наложително. Има кълфи, които се закрепват с велкро върху мъхестата основа на мебелите. В тези случаи е необходимо да се сложат протектори върху велкрото преди пране, за да не се повреди основната дамаска.